Monday 10 June 2013

RESEPI - Roti Sosej Versi Leez's Homemade




RESEPI ROTI SOSEJ VERSI LEEZ

Bahan-bahan

Roti buku panjang(Leez guna jenama GARDENIA) - 1 bantal
Sosej direbuskan dahulu(cari sosej yang banyak dan murah..hehehe anak ramai tu )
Butter (jenama pilihan masing-masing)
Carrot (disagat) - 1 batang **
Salad (dipotong kecil-kecil) - 1 pokok kecil **
Mayonis (jenama pilihan masing-masing) - 1 cawan **
Rempah kari - 1 sudu kecil **
Garam - hujung sudu **
Serbuk lada hitam - hujung sudu **
Cheesedale (terpulang nak letak atau tidak) - 1 peket**
Pengukus dan  Penggelek

Cara-cara membuat

1.  Kukus roti sekejap( kenapa kukus? sila lihat PETUA no.1 ye). Keluarkan dan terus digelek menggunakan penggelek.

2.  Sementara kesemua roti digelek-gelek dengan 'lagu2 Arab'..Kita campurkan bahan-bahan yang telah bertanda ** ..Biar mereka 'berkawan bersama-sama' didalam satu mangkuk.  Dah sebati letak ketepi dulu.

3.  Mula meletakkan inti ke atas roti, dimulakan dengan satu sudu bahan-bahan bertanda ** yang telah dicampurkan tadi..Diikuti dengan keju cheesedale dan seterusnya sosej yang telah direbus tadi.

4.  Kemudian gulungkan roti itu perlahan-lahan(macam dalam gambar di bawah). Gamkan hujung roti dengan gam tepung( campuran tepung gandum dan air). Celupkan ke dalam telur begitu sahaja atau menggunakan biscuit crumbs untuk menambahkan kerangupan roti.(cara buat cam dalam gambo)

5.  Siap untuk digoreng. Gunakan butter untuk menggoreng supaya roti itu lebih enak bila dimakan.

6.  TADAAAAA......


1. Roti yang telah siap digelek   
2. Campuran mayonis n kengkawan  
3. Potongan sosej
4. Bahan no 2 diletakkan diatas roti 
5. Letak sosej( nak letak cheese pon sodappp ) 
6. Gulungkan roti dan gam dgn gam tepung.   

Gulungan roti sosej versi biasa ( tanpa diletakkan biscuit crumbs )

Gulungan roti sosej versi biscuit crumbs (  nampak x cara Leez mengetuk biskut cream crackers tu?  gunakan penggelek aje..klau xda, anak lesung pon bolehhh.. janji biskut jadi hancur-hancur..tapi jangan terlalu halus ye..supaya rasa crunchy biskut dapat dikekalakan )


ROTI SOSEJ YANG SUDAH DIGORENG DAN DIPOTONG2, SIAP UNTUK DIMAKAN.








No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved norlizasarno70.blogspot.com