Sunday, 30 June 2013

Resepi - Ayam masak asam pedas versi Leez's Homemade





BAHAN-BAHAN

1 ekor ayam dipotong 12 ( lau anak ramai potong lagi kecik)
Bawang besar 2 biji**
Bawang putih 3 biji**
Lada kering segenggam ( digunting kecil2, direbus dengan air hingga lembut)**
Halia 1 inci**
Kunyit hidup 1/2 inci**
Buah keras 2 biji**
Belacan  1 inci**
Serai 2 batang
Asam jawa (jenama Adabi - mudah digunakan) 1 sudu besar
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Beberapa helai daun kesom
Garam, gula untuk perasa secukupnya


CARA-CARA MEMBUATNYA

  1. Ayam dipotong dan dibersihkan ( lihat petua PENYEDIAAN/PENYIMPANAN MAKANAN NO- 20 untuk cara-cara membersihkan ayam --> PETUA )
  2. Segala tanda ** kecuali serai yang diketuk sahaja dipotong kecil dan diblender bersama lada kering yang direbus.  Jangan lupa masukkan minyak masak 1 sudu( untuk menghancurkan biji2 lada yang tertinggal)
  3. Panaskan minyak, masukkan serai yang diketuk dan tumis bersama-sama bahan-bahan no 2 hingga naik minyak.  Itu menandakan paste lada telah masak betul.  Jangan tak masak pulak kang sakit perut pulak yang memakannya.
  4. Masukkan daun kesom, asam jawa, garam, gula sedikit...tumiskan lagi. Dah sebati masukkan air secukupnya.  nak pekat air sikit aje tapi kalau anak ramai kena air lebih..
  5. Biarkan mereneh agak-agak dalam 15 minit.
  6. Siap untuk dihidangkan bersama nasi panas atau makan dengan roti. Slurppp sedapnya...Bulan Ramadhan nanti jangan lupa cuba tau..
SELAMAT MENCUBA .....

Ayam masak asam pedas Johor ala-ala Leez Homemade...nyum nyum




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved norlizasarno70.blogspot.com