Sunday, 16 June 2013

RESEPI - Makaroni Bakar Ala-Ala Melayu

Makaroni Bakar 


Makaroni Bakar Jugak...Saje2 Hias Letak Cili Dengan Kacang Peas Atas Tue Haa..Hehe

BAHAN-BAHAN
  • Makaroni 1/2 kg - direbus dan ditoskan ( masa merebus jangan lupa masukkan mentega dan garam)
  • Daging kisar/Ayam kisar anggaran 1 1/2 - 2 cawan (ikut sukahati)
  • 2 sudu rempah kari daging
  • Bawang besar 1 biji (dipotong kiub2)
  • Bawang putih 3 biji (dipotong kiub2)
  • Kentang 2 biji (besar) di kupas kulit dan disagat
  • Carrot 1 batang dikupas kulit dan disagat
  • Mentega untuk menumis
  • Lada hitam, garam dan gula secukup rasa
  • Daun sop
  • Keju Cheesedale
Bahan-bahan untuk dicurahkan keatas makaroni(Bahan B)
  • Telor 2 biji
  • Santan 1/2 cawan + air + tepung jagung 3 sudu
  • garam, lada hitam
-Kesemua bahan yang diatas dicampurkan bersama-sama menggunakan whisk-


CARA-CARA MEMBUATNYA

  1. Panaskan mentega dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga layu, masukkan daging kisar dan masak hingga garing
  2. Masukkan rempah kari dan kacau lagi. Kalau agak kering masukkan air sedikit. Kemudian masukkan kentang dan carrot, kacau lagi
  3. Bila kentang dan carrot dan empuk, masukkan garam, lada hitam dan gula secukup rasa.
  4. Panaskan oven selama 15 minit dengan suhu 200C.  Sementara itu lenserkan loyang spring form atau jika ada caserol lagi cantik.
  5. Masukkan 2 senduk makaroni kedalam loyang , diikuti dengan curahan bahan B juga 1 senduk. Kemudian taburkan daun sop dan koyakkan cheesedale.  Buat selang seli hingga habis.
  6. Akhir sekali tuangkan baki Bahan B, daun sop dan keju cheesedale
  7. Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 1 jam atau hingga masak
  8. Boleh dihidangkan terus diatas meja tetamu.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved norlizasarno70.blogspot.com