Makaroni Bakar |
Makaroni Bakar Jugak...Saje2 Hias Letak Cili Dengan Kacang Peas Atas Tue Haa..Hehe |
BAHAN-BAHAN
- Makaroni 1/2 kg - direbus dan ditoskan ( masa merebus jangan lupa masukkan mentega dan garam)
- Daging kisar/Ayam kisar anggaran 1 1/2 - 2 cawan (ikut sukahati)
- 2 sudu rempah kari daging
- Bawang besar 1 biji (dipotong kiub2)
- Bawang putih 3 biji (dipotong kiub2)
- Kentang 2 biji (besar) di kupas kulit dan disagat
- Carrot 1 batang dikupas kulit dan disagat
- Mentega untuk menumis
- Lada hitam, garam dan gula secukup rasa
- Daun sop
- Keju Cheesedale
Bahan-bahan untuk dicurahkan keatas makaroni(Bahan B)
- Telor 2 biji
- Santan 1/2 cawan + air + tepung jagung 3 sudu
- garam, lada hitam
CARA-CARA MEMBUATNYA
- Panaskan mentega dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga layu, masukkan daging kisar dan masak hingga garing
- Masukkan rempah kari dan kacau lagi. Kalau agak kering masukkan air sedikit. Kemudian masukkan kentang dan carrot, kacau lagi
- Bila kentang dan carrot dan empuk, masukkan garam, lada hitam dan gula secukup rasa.
- Panaskan oven selama 15 minit dengan suhu 200C. Sementara itu lenserkan loyang spring form atau jika ada caserol lagi cantik.
- Masukkan 2 senduk makaroni kedalam loyang , diikuti dengan curahan bahan B juga 1 senduk. Kemudian taburkan daun sop dan koyakkan cheesedale. Buat selang seli hingga habis.
- Akhir sekali tuangkan baki Bahan B, daun sop dan keju cheesedale
- Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 1 jam atau hingga masak
- Boleh dihidangkan terus diatas meja tetamu.
No comments:
Post a Comment