Cekodok pisang yang sedia untuk dimakan (Hitam hitam sitampok manggis, makin hitam makin manis) |
CEKODOK PISANG AKA JEMPUT-JEMPUT PISANG LEEZ's HOMEMADE
BAHAN-BAHAN
Pisang Kapas - 500gmGula Pasir - 100gm
Tepung Naik Sendiri (Diayak) - 300gm
Tepung Gandum (Diayak) - 300gm
Soda Bikarbonat - 1/2 Sudu Kecil
Garam - 1/2 Sudu Kecil
CARA-CARA MEMBUATNYA
- Pisang dilenyek gunakan apa sahaja bahan yang boleh melenyek pisang (Leez guna gelas kaca. Andai ada kemalasan guna aje blender tapi x ori lah kan.. )
- Jika menggunakan tepung naik sendiri(ayak dahulu supaya tepung lebih ringan dan dapat buang bend asing yang ada pada tepung), x perlu tambah baking soda atau baking powder.
- Jika menggunakan tepung gandum biasa ayak bersama dengan baking soda ya.
- Mula-mula, Satukan pisang yang telah dilenyek, tepung naik sendiri ATAU tepung gandum bersama soda bikarbonat, gula dan garam didalam satu bekas. Kacau sebati. Jangan ditambah air ok.
- Leez biasanya biarkan selama 1 jam sebelum di goreng atau jika nak buat sarapan esok pagi, malam masukkan ke dalam peti sejuk aje.
- Kemudian, Panaskan minyak dan sedia untuk digoreng.
- Boleh dimakan begitu sahaja atau nak sedap dimakan bersama aiskrim vanilla..yum yum yum !
No comments:
Post a Comment