Assalamualaikum....lamanya xda entri apa-apa. Rindu gak nak mencoret tapi apakan daya tidak berkesempatan....ntah apa yang buzy sangat agaknya...huhuhu
Dimalam yang hening ini kugagahkan juga untuk berkongsi rasa, berkongsi resepi dengan kawan2 kat luar sana. Kata orang sambil menyelam minum air, jangan pulak tenggelam gamaknya, tengok tiramisu nie memang dah cair, apatah lagi lau dapat merasanya...Ramai benar bertanyakan resepi tiramisu nie...ala kacang aje sambil tidur pun boleh jadi tiramisu nie (itupun kalau ada oranglain tolong buatkan..memanglah boleh tido..hahaha).
Tiramisu versi 8 x 8 ditempah untuk harijadi 2 orang anak saudara yang berumur 1 tahun
Kenapa namanya Tiramisu tak pulak aku tau, rasanya sebab berasal dari Jepun atau Korea sebab bunyinya cam dari sana aje...Anyway aku akan cuba google untuk cari jawapan dan pasti akan kongsi dengan kengkawan nanti ok
Tiramisu versi cupcakes..Tempahan dari sahabat
Aku dah cuba Tiramisu versi kek besar dan cupcakes. Benornya ada tempahan dari adik aku untuk kek birthday anaknya yang ke setahun. Cupcakes pulak ditempah oleh beberapa sahabat yang suka makan ala2 kek cawan gitu...sukahati koranglah hehehe janji bahagia. Yang ada love tu anak aku yang letak, sukahati dia aje nambah-nambah...hemmmm
Tiramisu cupcake yang baru dikeluarkan untuk dinikmati oleh empunya diri.. |
Oklah jom semak resepinya yang aku dapat dari majalah, rakan2 blogger dan orang persendirian....apalagi aku olah sendiri gabungan resepi2 itu menjadi resepi aku sendiri(bab mengolah dan mengedit nie memang kegemaran aku heheh...)
BAHAN-BAHAN
Untuk kek coklat
250gm butter
250gm tepung**
1/2 sudu teh bikabonat**
1 sudu teh baking powder**
200gm gula castor
5 biji telor gred A
1 sudu k esen vanilla
Coklat paste
1 cawan air biasa
1/2 cawan susu segar/susu cair
1 cawan koko
1/2 cawan gula pasir
Bahan utama untuk membentuk Tiramisu
250gm cream cheese (aku guna Philadelpia...lau Tantura pun boleh)
200ml whipping cream
1/2 cawan gula castor
1 cawan air panas
1 sudu b nescafe/indocafe
Sedikit serbuk koko untuk hiasan
CARA-CARA MEMBUAT
CARA-CARA MEMBUAT
- Buat coklat paste dulu. Masukkan kesemua bahan kedalam periuk. Panaskan diatas api, tak perlu sampai mendidih cuma sebati aje. Tutup api bila kesemua bahan dah bersatu. Ketepikan untuk disejukkan sedikit.
- Tepung + bikarbonat + baking powder(ayak bersama).
- Pukul butter bersama gula castor sampai kembang, Masukkan telor satu persatu hingga adunan sebati. Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung berselang seli dengan coklat paste..dimulakan dengan tepung dan diakhiri pun dengan tepung
- Griskan loyang 8 in dengan butter. Masukkan adunan ke dalam loyang dan hentak-hentakkan 3 kali untuk membuang angin yang ada dalam adunan tadi.
- Jangan lupa panaskan oven dulu dengan suhu 175 C. Masukkan adunan selama 45minit - 1 jam(bergantung pada jenis oven)
- Sejukkan kek atas rak kek.
- Untuk cupcakes adunan perlu dikukus dan terus disenduk kedalam mangkuk(cam gambar kat atas). Kukus selama 20 minit.
- Cream cheese dipukul bersama Whipping cream dan gula castor hingga gebuss/fluffy
- Potong kek kepada dua bahagian begitu juga kek yang dikukus, dikeluarkan dari mangkuk dan dipotong dua
- Potongan kek yang pertama di sapukan dengan air nescafe/Indocafe pada keseluruhan layer pertama dan diikuti dengan Cream cheese. Sapu hingga rata guna spatula. Tutup dengan lapisan kek yang kedua
- Buat perkara yang sama dengan layer kek yang kedua.
- Sejukkan didalam peti ais semalaman. Bila hendak dimakan taburkan serbuk koko diatasnya. Baru lah cun ..X gitu?
TIRAMISU IDAMANKU ! >.< |
No comments:
Post a Comment