Saturday 28 September 2013

Pengat pisang oh Pengat pisang...RESEPI..

Pengat pisang merupakan pencuci mulut atau desert yang memang digemari oleh masyarakat kita tidak kira bangsa.  Melayu, China dan India, malah bangsa-bangsa lain sudah mula menikmati pengat ini.  Mungkin dalam bahasa lain mereka tidak memanggil pengat tetapi manisan.  Tidak kira apa nama yang diberi,  nikmat pengat pisang ini memang tidak terkata...boleh dimakan panas atau sejuk.  Kalau dapat dimakan dibulan puasa lagi terangkat...dengan lemak dan manis itu pastinya pulih tenaga selepas seharian kita berpuasa. Oklah taknaklah cakap banyak-banyak sebab air liur dah nak kluar dah nie, masa nak snap gambo pengat nie...hehehe



BAHAN-BAHAN

PISANG NIPAH                       2 SISIR (ANGGARAN 15 BIJI)
GULA PASIR                            2 SENDUK ( SENDUK KECIK)
GULA MELAKA                      1/2 SENDUK
SAGU BIJI                                1 SENDUK (DIBERSIHKAN DAN DITAPIS)
SANTAN  PEKAT                    200 ML
SANTAN CAIR                        200 ML
DAUN PANDAN                     2 HELAI (DISIMPULKAN)
SEDIKIT GARAM
SEDIKIT TEPUNG JAGUNG
AIR SECUKUPNYA


CARA MEMBUATNYA:-

  1. PISANG DIKUPAS KULIT DAN DIPOTONG SECARA MENYERONG. KETEPIKAN.
  2. GULA PASIR + GULA MELAKA (DIPOTONG KECIL) + AIR (ANGGARAN 1 CAWAN) DIMASAK BERSAMA SEHINGGA GULA PASIR DAN GULA MELAKA HANCUR. SETELAH MASAK TUANG DAN TAPISKAN, YALAH TAKUT  ADA MAKHLUK ASING MASA MASAK TADI.
  3. NAIKKAN SEMULA BAHAN-BAHAN TADI ATAS API. KALI INI MASUKKAN SANTAN CAIR DAN DAUN PANDAN. BIAR MENDIDIH SEKEJAP
  4. MASUKKAN PISANG, SAGU BIJI DAN MASAK SEHINGGA SAGU BIJI MENGEMBANG.
  5. SETELAH SAGU BIJI MENGEMBANG DAN PISANG TELAH LEMBUT, MASUKKAN SANTAN PEKAT, DIDIHKAN SEKEJAP.
  6. JIKA SUKA KEPEKATAN BIASA, PENGAT TADI SUDAH BOLEH DIHIDANGKAN TETAPI JIKA MAHU SEDIKIT PEKAT.  AMBIL 2 SUDU TEPUNG JAGUNG DAN 3 SUDU AIR BIASA, SATUKAN DAN KACAU.  MASUKKAN KEDALAM PENGAT TADI.  KACAU CEPAT-CEPAT DAN TUTUP API
  7. SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN PANAS-PANAS...LEEZ SUKA MAKAN SEJUK (MASUK PETI AIS)....TERPULANG PADA SELERA MASING-MASING.



YUM..YUM..YUM...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved norlizasarno70.blogspot.com