Thursday, 26 September 2013

Kudoakan Angah sentiasa tabah......info penyakit SLE..

Assalamualikum....bertemu lagi..hihihi...memang lau nak bertemu lagi kat blog nie selalunya amat2 lama. Hahaha macam2 hal yang berlaku sepanjang ketiadaanku disini...

Walaubagaimanpun salah satu sebabnya aku mendapat berita yang mengejutkan, sepupuku yang sihat walafiat tiba-tiba disahkan menghidap penyakit SLE.  Pernahku dengar penyakit itu tetapi tidak pernah pun amik kisah...tetapi bila adik sepupuku sendiri yang kena kami sekeluarga amat panik.  Angah....mohon kak long bercerita...

Angah merupakan pelajar USM di Pulau Pinang, seorang yang ceria dan bijak..pernah mengambil jurusan kedoktoran di USM Kubang Kerian, Kelantan tetapi telah menukar course ke bidang kimia di USM Pulau Pinang atas sebab-sebab kesihatan...Segalanya bermula ketika cuti semester yang lalu, seperti biasa angah ceria aje sebab sepupuku ini jenis orang yang tidak kisah sangat...semua ok aje pada dia.  Ketika cuti semester angah telah buat praktikal disalah sebuah kilang berkaitan bahan kimia di Kluang.  Segalanya berjalan seperti biasa sehingga lagi seminggu nak habis praktikal tiba-tiba ditempat kerja dia muntah-muntah tidak berhenti.  Panik juga auntie aku tengok anak dia macam tu.   Malam pulak tiba-tiba demam yang tinggi amat. Badan menjadi semakin lemah.


Ke klinik angah dibawa tetapi doktor kata dia stress masa praktikal atau mungkin terhidu bau chemical kat kilang tu...Pada hari angah nak balik USM dia masih kelihatan lemah dan masih muntah-muntah.  Aku nasihatkan dia sambung cuti tetapi dia tetap nak pegi...sayangkan pengajiannya, katanya.  Itulah sikap Angah bila disentuh bab pelajaran, apa pun dia tidak dengar..Seminggu berlalu...rupa-rupanya selepas 2 hari mendaftar Angah jatuh sakit dan dimasukkan ke wad Hospital Besar P Pinang...auntie sekeluarga menyusul ke P Pinang......
Telefon berdering pada satu pagi...mak call dari PD mengatakan Angah masuk wad dan disahkan menghidap SLE...Kami sekeluarga terkejut dan sedih sekali..Terus aku google segalanyadisini-chindek.blogspot.com/.../apa-itu-peny... cari apa itu penyakit SLE...
Baruku sedar selama ini banyak tanda-tanda telah kulihat ada pada Angah, malah ianya sejak dari sekolah rendah lagi.....Untuk pengetahuan semua disini aku copy pastekan tentang penyakit tersebut untuk kita rujuk bersama-sama...Sebelum itu nak ucapkan terima kasih kepada penulis BLOG SEGALA DISINI...oleh nazlyrahim kerana info yang sangat berguna  ini aku serta semua ahli keluargaku telah tahu sedikit sebanyak apa itu penyakit SLE...

APA ITU PENYAKIT SLE

Penyakit lupus atau Sistemik Lupus Eritematosus (SLE) adalah penyakit autoimun di mana sistem kekebalan tubuh keliru menyerang jaringan sehat. Hal ini menyebabkan peradangan kronis jangka panjang. Dari segi bahasa, Eritematosus artinya kemerahan, sedangkan sistemik berarti tersebar luas diberbagai organ tubuh, tetapi dalam pembicaraan sehari-hari SLE disebut lupus saja (Philips, 1996; Heru, 2002).
lupus (sistemik lupus eritomasus)

Mengenal Sekilas tentang Penyakit Lupus
Tubuh manusia telah dirancang untuk mekanisme pertahanan (kekebalan/imunitas) dari serangan penyakit dan menjaganya agar tetap sehat. Namun, pada penyakit ini kekebalan tubuh justru menyerang organ tubuh yang sehat.
Penyakit Lupus disinyalir berhubungan dengan sistem imunologi yang berlebihan. Tubuh manusia memiliki antibodi yang berfungsi menyerang sumber penyakit yang hendak memasuki tubuh. Akan tetapi, pada penyakit Lupus ini antibodi yang terbentuk dalam tubuh muncul berlebihan sehingga yang terjadi adalah antibodi tersebut justru menyerang sel-sel organ tubuh yang sehat (autoimunitas) .
Penyakit Lupus ini setidaknya terdiri dari 3 jenis yaitu:

 1. Cutaneus lupus atau seringkali disebut discoid . Penyakit ini hanya menyerang bagian kulit saja. Ditandai dengan gejala-gejala: adanya ruam yang muncul didaerah leher, kulit kepala atau bahkan ruam pada seluruh tubuh, salah satu bagian tubuh dan atau seluruh tubuh berwarna merah sampai bersisik, kadang-kadang sampai gatal dan hampir semua golongan ini akan berubah menjadi sistemik.
 2.  Sistemik lupus yaitu penyakit lupus yang menyerang organ tubuh seperti: persendian, otak/saraf, darah, pembuluh darah, paru-paru, ginjal, jantung, hati dan mata. Penyakit ini adalah tahap penyakit lupus yang sangat berat karena jenis ini menyerang organ-organ vital baik satu dan atau beberapa organ vital lainnya.
 3. Drug Induced Lupus (DIL) yang timbul setelah sering menggunakan obat-obat tertentu. Obat-obat antibiotik seperti golongan sulfa, obat-obat antituberkulosa seperti INH, golongan obat hydralazin untuk hipertensi dan golongan obat prokainamid untuk jantung, namun untuk beberapa tahun terakhir ini obat hydrlazin dan prokainamid sudah jarang sekali dipakai.
Umumnya prevalensi penyakit ini lebih sering terjadi pada wanita dibandingkan pria. Hal ini dapat terjadi pada usia berapapun, tetapi paling sering muncul pada orang  antara usia 10 dan 50, dengan mayoritas penderita berasal dari ras Afrika, Amerika dan Asia daripada ras lain.
Gejala-Gejala Penyakit Lupus (SLE)
Gejala penyakit SLE bervariasi dari orang ke orang. Kebanyakan mengalami nyeri sendi dan bengkak, dan bisa berkembang ke arah arthritis. Sendi yang sering terkena adalah jari, tangan, pergelangan tangan, dan lutut.Selain itu penderita juga mengalami:

 • Ruam kulit – sebuah “kupu-kupu” ruam di pipi dan jembatan hidung mempengaruhi sekitar setengah dari orang dengan SLE. Ruam semakin parah di bawah sinar matahari. Ruam juga dapat meluas.
 • Nyeri dada saat mengambil napas dalam
 • Kelelahan
 • Demam
 • Mengalami ketidaknyamanan, kegelisahan, atau perasaan sakit (malaise)
 • Rambut rontok
 • Luka pada mulut
 • Sensitif terhadap sinar matahari
 • Pembengkakan kelenjar getah bening
Gejala lain tergantung pada apa bagian tubuh yang terkena:
 • Otak dan sistem saraf:  sakit kepala, mati rasa, kesemutan, kejang, masalah penglihatan, perubahan kepribadian
 • Saluran pencernaan: nyeri perut, mual, dan muntah
 • Jantung: ritme jantung abnormal (aritmia)
 • Paru-paru: batuk darah dan kesulitan bernapas
 • Kulit: warna kulit tidak merata, jari-jari yang berubah warna saat dingin (fenomena Raynaud). Sebagian penderita hanya memiliki gejala-gejala kulit. Hal ini disebut lupus discoid.
Sementara itu menurut pedoman diagnosis SLE dari American Rheumatism Association (ARA). Diagnosis lupus adalah berdasarkan adanya 4 dari 11 gejala lupus yang khas, yaitu:
 1. Ruam kupu-kupu pada wajah (pipi dan pangkal hidung)
 2. Ruam pada kulit
 3. Luka pada mulut (biasanya tidak menimbulkan nyeri)
 4. Cairan di sekitar paru-paru, jantung, dan organ lainnya
 5. Artritis (artritis non-erosif yang melibatkan 2 atau beberapa sendi perifer, dimana tulang di sekitar persendian tidak mengalami kerusakan)
 6. Kelainan fungsi ginjal, dimana kadar protein dalam air kemih >0,5 mg/hari atau +++,
 7. Adanya elemen abnormal dalam air kemih yang berasal dari sel darah merah/ putih maupun sel tubulus ginjal
 8. Fotosensitivitas (peka terhadap sinar matahari, menyebabkan pembentukan atau semakin memburuknya ruam kulit)
 9. Kelainan fungsi saraf atau otak (kejang atau psikosa)
 10. Hasil pemeriksaan darah positif untuk antibodi antinuklear
 11. Kelainan imunologis (hasil positif pada tes anti-DNA rantai ganda, tes anti-Sm, tes antibodi antifosfolipid; hasil positif palsu untuk tes sifilis)
 12. Kelainan darah, dimana terjadi anemia hemolitik, penurunan jumlah sel darah putih (lekopenia)
Aku harap info yang aku kongsikan disini akan memberi panduan dan rujukan kepada kengkawan diluar sana.  Perhatikan ahli keluarga kita jika terdapat tanda-tanda yang aku kongsikan diatas...Cepat-cepatlah rujuk ke klinik atau hospital...SEGALANYA BOLEH DIELAK JIKA KITA BERTINDAK AWAL.

Buat Angah, Auntie dan keluarga aku berharap dapat bersabar dalam menempuh dugaan yang mendatang ini.  Kami semua mendoakan yang terbaik untuk kalian.  AMIN....Sesungguhnya ALLAH SWT MENDATANGKAN MUSIBAH KEPADA HAMBANYA KERANA SESUNGGUHNYA ALLAH SANGAT PEDULI DAN MENYANYANGI HAMBANYA dan setiap yang berlaku itu pasti ada HikmahNYA...Amin... 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved norlizasarno70.blogspot.com