Tuesday 10 September 2013

KEK PANDAN LAYER




Ini merupakan salah satu favourite Leez dalam senarai kek-kek idaman...Selama ini hanya dapat membeli dikedai aje, yelah tak reti buat.  Nak tempah dari pembuat kek, ramai yang tak mahu buat.  Sudahnya Leez jumpalah pak google untuk mencari camana nak buat kek nie....dah kira tahap ngidam nie hihihi.  Akhirnya dengan ilham dari bloger-bloger lain dan hasil bertanya dengan kawan2 dan rujukan majalah-majalah maka terhasillah kek pandan layer versi Leez.  Tima kaceh semua....akhirnya dapatlah Leez membuat dan menikmatinya bersama keluarga sepuas-puasnya..hehehe.  Dari cuba-cuba buat untuk makan sendiri, Alhamdulillah dah boleh dijual sekarang..


BAHAN-BAHAN(KEK SPAN PANDAN)

Tepung superfine                150gm (1 1/2 cawan) **Leez ayak tepung gandum 3 kali aje
Baking powder                   1 sudu teh (ayak bersama dengan tepung)
Gula castor                         150gm (1 cawan)
Telor Gred A                      5 biji
Ovellette                             1 sudu besar
Air daun pandan(10 helai + air blend)           80ml (1/3 cawan)
Minyak                               80ml (1/3 cawan) ** Leez cairkan mentega
Pes pandan                                                  1 sudu teh
Pewarna hijau (Leez guna hijau Apple)

CARA-CARA MEMBUATNYA:-

1.  Gaulkan gula dengan ovellette, masukkan tepung + serbuk baking powder  dan telor dalam bekas mixer atau mangkuk.  Rehatkan selama 10 minit agar bahan akan cepat kembang bila dipukul nanti.
2.  Pukul bahan-bahan diatas hingga kembang dan ringan serta bertanduk (6 - 10 minit).
3.  Masukkan minyak dan air daun pandan (campurkan pes pandan dan pewarna hijau sekali). guna spatula untuk kaup balik bahan campuran
4.  Sediakan loyang 8 x 8 (bentuk kotak). Tidak perlu griskan tepi-tepi loyang hanya dibawah loyang aje untuk mengelakkan kek mengecut bila dah masak.
5.  Panaskan oven 150 C (atau ikut kepanasan oven masing-masing) selama 10 minit. Masukkan loyang dan bakar selama 45- 50 minit.
6.  Terbalikkan loyang selama 5 minit di redai untuk mengelakkan kek turun bile dah masak....kek spanlah katakan....dah sejuk keluarkan dan letak semula di redai
Masuk semua dalam satu mangkuk...senang kan

Kek span yang sedang berehat sambil mengembangkan dirinya didalam oven

Kek span pandan yang telah sejuk dan ready untuk disolekkan

BAHAN-BAHAN KASTARD

BAHAN A
Gula castor                                         155gm (1 1/2 cawan)
Air daun pandan                                 500ml
Serbuk agar-agar segera                     1 sudu besar (Leez guna jenama NONA)

BAHAN B
Santan pekat                                      400ml (Leez guna 2 santan kotak)
Tepung hong kwee                              85gm
Pewarna hijau                                     1 sudu kecil

CARA-CARA MEMBUATNYA:-
1.  Bahan A satukan dan masak hingga gula hancur
2.  Satukan Bahan B dan masukkan kedalam periuk yang ada Bahan A, kacau pada api sederhana.  Jangan lama sangat sebab kepekatan kastad akan menyebabkan permukaan tak cantik atas kek.
3.  Ambil loyang saiz 9 x 9 dan masukkan kek span pandan tadi, potong dua dan masukkan kedalam loyang 9 x 9 tadi.
4.  Letakan satu lapisan 1/3 adunan kastad atas kek diikuti dengan lapisan kedua kek
5.  Hentakkan 3 x agar kastad yang dibawah sekali akan menjadi padat.  Hias dengan kelapa kering
6.  Masukkan ke dalam peti ais selama 2 - 3 jam, barulah dipotong.

LAYER CARA LEEZ.....
1. Bahagikan kek kepada 2, masakkan kastad macam cara diatas.  Setelah kastad masak, ambil dalam 2 senduk dan sapukan pada layer kek yang pertama, tunggu sekejap..selepas itu letakkan lapisan kek yang kedua.
2. Masukkan ke dalam loyang 9 x 9 dan jiruskan selebih kastad ke atas keseluruhan kek.  Hentakkan 3 x agar kastad padat dibawah dan sejukkan di dalam peti ais selama 2 -3 jam baru dipotong.



GEBUSS UOLLSS.....


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved norlizasarno70.blogspot.com