Monday 12 August 2013

Blog Berhutan Dah..Ini Ceritanya..

Assalamualaikum....Ya Allah lamanya tak buat apa-apa entry kat sini...Nampak x sawang dah ada kat sana sini, lalang pun dah meninggi, yelah dah berkurun x update apa2....hehehe nasib baik orang yang menaip nie x berkarat, lau x tak taulah camana agaknya.... Lama menghilang bukan apa sibuk dengan tempahan biskut dan kek.  Almaklumlah nak raya....disaat ini dan diketika ni pun masih ada tempahan lagi.....Alhamdulillah rezeki bulan Syawal....



Rumah kalau x dibersihkan lama pun akan menjadi seperti ini.....x gitu.  Hemmm dah x tau plak nak mula dari mana....macam banyak nak citer, dalam kepala nie berdesup-desup idea nak keluar tapi mana satu nak keluar dulu ( macam bagus aje hehehe).   

Oklah mula2 nak citer pasal huruf  M....kenapa huruf itu dipilih?  Sebab disitulah terletaknya permulaan bagi perkataan Makan, Minum, Menu, Menjamah, Mentekedarah, Menyuap, Mencecah dan lain-lain...Nampak x huruf tu berkait rapat dengan makanan dan seumpama dengannya.

Ya...apalagi nak citer pasal makananlah nie....sepanjang bulan Ramadhan yang lalu macam2 menu aku dah buat untuk berbuka puasa dan bersahur.....Nak citer satu2 sampai kesudah pun x siap...marilah kita tengok aje gambornya  (sori yea yang ori dah kena sapu dulu hihihi)

Kari Dhall di makan dengan roti Arab(roti Arab x sempat snap sebab letak aje berebut sekejap aje dah abis hihihi)


Curry Puff bakar yang menggiurkan


Puding Roti Murtabak Berdaging ( versi kecik)


Puding Roti Murabak Berdaging versi satu loyang


Kerabu kacang botol, timun, bunga kantan terbaekkk punya


Biskut suji bersalji untuk tempahan dan hidangan dihari raya dirumah sendiri

Ha...nie baru sikit aku kongsikan, banyak lagi yang x sempat snap gambolah, belum sempat amin gambo dah abis dan macam2 lagi...Yang penting ini semua air tangan aku untuk keluarga tersayang...x gitu? Akhir kata dikesempatan ini Leez sekeluarga ingin mengucapkan......

SELAMAT HARI RAYA....MAAF ZAHIR BATIN dari Leez sekeluarga (Norliza, Zainuddin, Nurul Atiqah, Nurul Hannany, Muhammad Naufal Hakimi, Yasmin Batrisyiah)...Maaf andai ada terkasar bahasa, tersilap kata sewaktu berblogging, menyinggung sesiapa...termakan terminum (ada ke hihihi) mintak halal dan untuk blogger2 lain mintak halal segala resepi yang diambil untuk dicuba......


PETUA UNTUK HARI INI
Bagaimana untuk merangupkan bawang goreng yang banyak digunakan untuk menyedapkan masakan dan sebagai hiasan diatas makanan.  Ramai menghadapi masalah untuk mendapatkan bawang goreng yang ranggup tetapi sekarang bukan masalah lagi..Bawang kecil dikupas dan dibersihkan, dihiris nipis2...lebih nipis lebih sedap lagi.  setelah dihiris ambil sedikit majerin dan digaul bersama dengan bawang yang dihiris tadi.  Biarkan sekejap kemudian barulah digoreng didalam minyak yang banyak dan panas.

SELAMAT MENCUBA!!!       -Lebih banyak petua di PETUA -

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved norlizasarno70.blogspot.com