Tuesday 10 December 2013

RESIPI TRIFFLE.....PEBERET LEEZ NIE....

Assalamualaikum....dah lama x kongsi apa2 resepi..so arini dengan kerajinan yang diluar jangkaan, sementara menunggu kek span pandan membakar dirinya di oven, adalah masa sikit nak update entri yang dah lama tertangguh.  Rasanya gambo2 yg x bape cun ni dishot bulan 11 aritu...Pun bolehhhh kan dari xda...hahaha..

Ketika gambo ini diambil, Leez sedang menyiapkan contoh-contoh door gift untuk majlis perkahwinan sahabat...jadi sambil menyelam boleh minum air...jgn tersedak atau lemas sudah..erkkk...Ok kita lihat kawan-kawan yang terlibat dalam menjayakan resepi triffle ini.

BAHAN-BAHAN

BAHAN A
Sepotong dua kek Swiss Roll (Leez guna perasa strawberry...Leez buat sendiri tau)
Buah-buahan koktel atau guna buah-buah fresh pun boleh (strawberry,kiwi,peach,mangga dll)

BAHAN B
1 cawan   tepung kastad
1/2 cawan gula pasir
1 tin susu cair (apa jenama pun boleh..Leez guna jenama 1 Malaysia)
1 tin air mineral (sukatan guna tin susu cair)

BAHAN C
10 gm agar-agar kristal segera perasa strawberry (Leez guna jenama Nona)
1.2 litre air

CARA-CARA MEMBUATNYA:-

1. POTONG KEK SWISS ROLL...ikut suka nak besar mana 
DAN MASUKKAN KE DALAM BEKAS.  JANGAN LUPA TUANGKAN SEDIKIT AIR BUAH-BUAHAN DIDALAM TIN, SEKADAR UNTUK DIBASAHKAN SEDIKIT.

2.  MASAKKAN BAHAN B
     MASUKKAN SEMUA BAHAN2 SERENTAK DAN KACAU HINGGA LIKAT DAN BERKILAT


3.  KEMUDIAN TUANGKAN KASTAD YANG TELAH DIMASAK KEATAS KEK SWISS ROLL TADI...RATAKAN










4.  SEDIAKAN BUAH-BUAHAN UNTUK DILETAKKAN DIATAS KASTAD NANTI












5.  MASUKKAN BUAH-BUAHAN DIATAS KASTAD













6.  LARUTKAN JELLY DIATAS API DAN TUANGKAN KE ATAS BUAH-BUAHAN











7.  TUANGKAN KEDALAM BEKAS, DIATAS BUAH-BUAHAN DAN SEJUKKAN DIDALAM PETI SEJUK SELAMA 1 JAM....SEDIA DIHIDANGKAN



SELAMAT MENCUBA....




















No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved norlizasarno70.blogspot.com