KEK MARBLE READY UNTUK DI AMBIL CUSTOMER
BAHAN-BAHAN
2 CAWAN TEPUNG SUPERFINE **
1 SUDU KECIL BAKING POWDER **
(** DIAYAK BERSAMA)
1 CAWAN GULA CASTOR
TELOR GRED A 5 BIJI
OVELLETE 1 SUDU BESAR
MINYAK JAGUNG/MENTEGA CAIR 1/3 CAWAN
SUSU CAIR/SANTAN CAIR 1/3 CAWAN
ESEN VANILA 1 SUDU KECIL
PEWARNA CECAIR (BIRU, PINK,ORANGE)
CARA MEMBUATNYA:-
- TEPUNG SUPERFINE AYAK BERSAMA BAKING POWDER. KETEPIKAN
- GULA CASTOR, OVELLET, TEPUNG YANG TELAH DIAYAK DAN TELOR 5 BIJI(KUNING DAN PUTIH SEKALI) DIMASUKKAN KEDALAM MANGKUK MIXER.
- PUTAR MIXER 5 - 10 MINIT( BERGANTUNG PADA KELAJUAN MIXER MASING-MASING)
- PUTAR ADUNAN SAMPAI BERTANDUK ATAU ALA-ALA ADUNAN BAHULU
- MASUKKAN MINYAK, ADUK GUNA SPATULA SAHAJA. DIIKUTI DENGAN SUSU CAIR + ESEN VANILA. ADUK HINGGA SEBATI
- BAHAGIKAN KEPADA 3 MANGKUK DAN DIWARNAKAN BIRU, PINK DAN ORANGE
- KALAU NAK LETAK PASTE STRAWBERRY (PINK), PASTE ORANGE (ORANGE) PUN BOLEH...SUKAHATI HEHEHE........
- LETAK BERSELANGSELI ANTARA 3 WARNA TADI. MULA-MULA MASUKKAN BIRU, PINK DAN ORANGE SEHINGGA HABIS (MACAM KAT GAMBO BAWAH NUN)
- AKHIR SEKALI GUNA LIDI DAN LOREKKAN CORAK PADA ADUNAN KITA.
- HENTAK LOYANG 3 KALI UNTUK MEMBUANG ANGIN2 MASA MENGADUK TADI
- BAKAR PADA SUHU 150c SELAMA 45 MINIT DAN TERBALIKKAN DI REDAI SELAMA 5 MINIT UNTU ELAK KEK TERKEMPIS. BILA SEJUK DAH BOLEH DIKELUARKAN DARI LOYANG
SELAMAT MENCUBA!!
LOREKKAN GUNA LIDI SATAY UNTUK MEMBENTUK CORAK SEPERTI DIATAS
KEK MARBLE YANG TELAH SIAP
No comments:
Post a Comment