Tuesday, 20 August 2013

Resepi - Puding Roti Murtabak Hidangan Untuk Berbuka Puasa !

Untuk Open House Hari Raya pun sesuai..Mudah, Murah Dan Cepat..

PUDING ROTI YANG TELAH SIAP DIMASAK..MEMANG TERANGKAT PUNYA..

BAHAN-BAHAN

1 bantal - Roti Gardenia ( apa-apa jenama roti pun ok aje tapi Leez guna Gardenia buatan Malaysia)
1 litre - Susu UHT/ susu cair pun boleh**
3 biji - Telur**
1 pokok - Daun sup**
1 sdt - Lada Hitam serbuk**
1 sdt - Garam n Gula**
1 sdb - Tepung jagung (bancuh dengan susu UHT tadi)**
~(yang bertanda ** disatukan bersama-sama)~
6 biji - Kentang ( direbus, dilecek bersama-sama mentega sedikit untuk dijadikan kentang putar)
1 peket - Cheesedale (dikoyak-koyak)
Inti Curry Puff  (sila semak resepi sebelum ini --> CURRY PUFF VERSI LEEZ di bahagian bahan-bahan inti)
Sedikit bawang goreng untuk hiasan


CARA-CARA MEMBUATNYA:-

1.  SEDIAKAN LOYANG 8 X 8 (KALAU ADA CASSEROL LAGI CANTEKKK)...GRISKAN DENGAN  MENTEGA
2.  LAPISAN PERTAMA, CELUPKAN ROTI KE DALAM BAHAN BERTANDA ** YANG TELAH DICAMPUR TADI.  SUSUN ATAS LOYANG SEHINGGA PENUH (UTK FIRST LAYER)
3.  LAPISAN KEDUA, LETAKKAN INTI  DAN DIIKUTI DENGAN KENTANG PUTAR (KENTANG LENYEK) DALAM KUANTITI 5 SUDU. TABURKAN CHEESEDALE YANG DAH DIKOYAK-KOYAK. (UTK SECOND LAYER)
4.  LAPISAN KETIGA, CELUPKAN ROTI KE DALAM BAHAN BERTANDA **  (UTK THIRD LAYER)
5.  ULANGI CARA KE 3 DAN LAKUKAN HINGGA SELESAI.  
6.  AKHIR SEKALI, LETAK INTI CURRY PUFF, KENTANG PUTAR, CHEESEDALE DAN BAKI CAMPURAN BAHAN BERTANDA **.  TABURKAN DENGAN BAWANG GORENG DAN DAUN SUP
6.  PANASKAN OVEN 180C - 200C SELAMA 10 MINIT.  BAKAR SEHINGGA 40 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK
7.  HIDANGKAN PANAS-PANAS.. :D

SELAMAT MENCUBA !!

 
Puding Roti Murtabak yang telah dipotong...yummm!! jemput makan!!! :D



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved norlizasarno70.blogspot.com