Untuk Open House Hari Raya pun sesuai..Mudah, Murah Dan Cepat.. |
PUDING ROTI YANG TELAH SIAP DIMASAK..MEMANG TERANGKAT PUNYA.. |
BAHAN-BAHAN
1 bantal - Roti Gardenia ( apa-apa jenama roti pun ok aje tapi Leez guna Gardenia buatan Malaysia)
1 litre - Susu UHT/ susu cair pun boleh**
3 biji - Telur**
1 pokok - Daun sup**
1 sdt - Lada Hitam serbuk**
1 sdt - Garam n Gula**
1 sdb - Tepung jagung (bancuh dengan susu UHT tadi)**
~(yang bertanda ** disatukan bersama-sama)~
6 biji - Kentang ( direbus, dilecek bersama-sama mentega sedikit untuk dijadikan kentang putar)
1 peket - Cheesedale (dikoyak-koyak)
Inti Curry Puff (sila semak resepi sebelum ini --> CURRY PUFF VERSI LEEZ di bahagian bahan-bahan inti)
Sedikit bawang goreng untuk hiasan
CARA-CARA MEMBUATNYA:-
1. SEDIAKAN LOYANG 8 X 8 (KALAU ADA CASSEROL LAGI CANTEKKK)...GRISKAN DENGAN MENTEGA
2. LAPISAN PERTAMA, CELUPKAN ROTI KE DALAM BAHAN BERTANDA ** YANG TELAH DICAMPUR TADI. SUSUN ATAS LOYANG SEHINGGA PENUH (UTK FIRST LAYER)
3. LAPISAN KEDUA, LETAKKAN INTI DAN DIIKUTI DENGAN KENTANG PUTAR (KENTANG LENYEK) DALAM KUANTITI 5 SUDU. TABURKAN CHEESEDALE YANG DAH DIKOYAK-KOYAK. (UTK SECOND LAYER)
4. LAPISAN KETIGA, CELUPKAN ROTI KE DALAM BAHAN BERTANDA ** (UTK THIRD LAYER)
5. ULANGI CARA KE 3 DAN LAKUKAN HINGGA SELESAI.
6. AKHIR SEKALI, LETAK INTI CURRY PUFF, KENTANG PUTAR, CHEESEDALE DAN BAKI CAMPURAN BAHAN BERTANDA **. TABURKAN DENGAN BAWANG GORENG DAN DAUN SUP
6. PANASKAN OVEN 180C - 200C SELAMA 10 MINIT. BAKAR SEHINGGA 40 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK
7. HIDANGKAN PANAS-PANAS.. :D
Puding Roti Murtabak yang telah dipotong...yummm!! jemput makan!!! :D
No comments:
Post a Comment